Zuidplein – Rotterdam

Op Zuid

Ten zuiden van de Maas woon of werk je niet “in Zuid”. Je bent “op Zuid”. Met de komst van de Erasmusbrug en de hernieuwing van de Kop van Zuid is geruime tijd geleden de blik al naar het zuiden gericht. Op dit moment wordt alles van de Rijnhaven tot aan het gebied rond Ahoy grondig aangepakt, de energie spat ervan af. De wijk Zuidplein bevindt zich in het midden van dit alles, het is de kern van Zuid met een theater, metrostation, een riant winkelcentrum, een theater en een krachtige nieuwe ontwikkeling vol wonen, leren, werken en ontspannen.

Discipline

Architectuur

Kenmerk

Woningbouw, nieuwbouw, hoogbouw

Partners

Stedenbouwkundig ontwerp – Echo Urban Design
Architectuur – namens Mulderblauw architecten
Visualisaties – Vaes Visuals

Programma

64.000 m² BVO totaal
36.900 m² wonen
17.950 m² onderwijsprogramma
2.050 m² horeca
250 m² retail

Opdrachtgever

Ridge
Blue-House BV

Status

Voorlopig Ontwerp

“Deze rauwe Rotterdamse, no-nonsens uitstraling hebben we willen vangen in een gebouw dat zijn gebruikers thuis laat voelen.”

Verbinden

Het project manifesteert zich op verschillende schalen en niveaus, het zal vanuit de verte zichtbaar zijn, en wordt tegelijkertijd een ankerpunt in de wijk. Het verbindt het gebied rondom het Ikazia ziekenhuis met het winkelcentrum Hart van Zuid, het verbindt straatniveau met een tweede maaiveld; de Rotterdamse laag en draagt bij aan de levendigheid van het gebied.

Stapelen

De twee uitgesproken torens zullen in de toekomst deel uitmaken van een groter ensemble van torens met een verscheidenheid aan hoogten en veelvoud van vormen. Je ziet de eerste aanzet tot speelsheid al terug in de vorm en de plaatsing. De torens landen op een groen daklandschap dat toegankelijk is voor bewoners. Deze zogenaamde Rotterdamse laag zal ook zijn plek krijgen in omringende ontwikkelingen, zodat er een tweede publieke laag ontstaat met een zachtere uitstraling als tegenhanger van het urbane karakter op straatniveau.

Ontmoeten

De plint van het gebouw krijgt een rijke mix aan programmering; van retail en horeca tot onderwijs. De plint is hiermee geanimeerd van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. In de torens is er plek gemaakt voor betaalbare appartementen met een fijne verblijfskwaliteit. Middenin de Rotterdamse laag is een uitsnede gemaakt om toegang te bieden aan de verschillende functies en het achterliggende winkelcentrum en het metrostation. Deze City Lounge, is uitnodigend en kleurrijk. Hier stromen leerlingen en bewoners het gebouw in en uit, het is de toegang tot het gebouw en de stad en daarmee de plek om elkaar te ontmoeten op Zuid.

Gerelateerde projecten

Scroll naar boven