The City Garden – Amstelveen

25.000 m2 tactiliteit

Dit ontwerp is tekenend voor een van de leidende principes van onze ontwerpen: ‘Van stoel tot stad’. ‘Van stoel tot stad’ is een hartstochtelijk pleidooi van architect Jaap Bakema om de snelle verstedelijking na de Tweede Wereldoorlog te verzoenen met de menselijke maat. Dit gedachtengoed komt bij het project City Garden in Amstelveen tot uiting in de optrappende volumes rondom een gemeenschappelijke binnentuin. Het kop-staart motief verbindt de twaalf verdieping tellende kop in vijf trappen naar de vijf verdiepingen tellende staart. Daarnaast is er bijzonder veel aandacht besteedt aan de verfijning en de tactiliteit van het gevelontwerp; de gemêleerde baksteen sortering, variërende metselwerkverbanden in combinatie met betonnen gevelplaten met reliëf patroon.

Discipline

Stedenbouwkundig ontwerp & architectuur

Kenmerk

Woningbouw, hospitality, nieuwbouw

Partners

Architectuur – namens Mulderblauw & BAG Architecten
Grafische vormgeving – Miranda Ensink
Visualisaties – Theo van Leur
Fotografie – Muriel Janssen

Programma

15.908 m² (77) appartementen
6.930 m² hotel
708 m² winkelruimte
824 m² restaurant
395 m² sociale voorzieningen
1.400 m² daktuin
4.106 m² parkeervoorzieningen

Opdrachtgever

Yisheng Investment Group

Status

In gebruik

“Het belang van de keuze voor de baksteen wordt vaak onderschat. Mooi metselwerk is bepalend voor het karakter en de uitstraling van een project."

Sortering van drie bakstenen

De overtuigingskracht van een gevel is sterk afhankelijk van de gekozen baksteen. Deze baksteen sortering bestaat uit drie verschillende bakstenen in wildverband die samen een rijk, warm metselwerk vlak vormen. Naast de baksteen keuze is er gevarieerd met strekken, koppen en verschillend voegwerk.

Grafische samenwerking

Wij geloven in samenwerkingen omdat andere perspectieven en specialisaties een ontwerp naar een hoger niveau tillen. Voor de betonnen reliëfs in de gevelpanelen, de translucente balkonhekwerken en de poort naar de binnentuin is er samengewerkt met Miranda Ensink. Zij heeft een uniek grafisch patroon ontworpen dat geïnspireerd is op traditionele Chinese patronen en achthoeken. Het patroon is opgebouwd uit twee verschoven rasters van achthoeken die van onder naar boven verdichten.

Gerelateerde projecten

Scroll naar boven