Paasheuvelweg – Amsterdam

Verschil in schaalniveau’s

Dit fraaie kantoorgebouw is gelegen aan de rand van het Amstel III & Bullewijk. Aan de noordzijde van het kavel grenst de A9 en aan de zuidzijde zal hoofdzakelijk woningbouw worden ontwikkeld. Het gebouw markeert daarmee de overgang van de stad naar het hart van de wijk.

Discipline

Architectuur

Kenmerk

Kantoren, nieuwbouw

Partners

Architectuur – namens Mulderblauw architecten
Visualisaties – DMOO.

Programma

25.000 m2 kantoren

Opdrachtgever

Certitudo Capital Partners

Status

Tender

“Waarom zouden kantoren niet dezelfde buitenruimten hebben als woningen?”

In elkaar grijpende volumes

Het hoogbouwdeel bestaat uit vijf in elkaar grijpende torens. De drie torens aan de stadszijde zijn uitgevoerd in zwart beton terwijl de twee witte torens aan de buurtzijde zijn uitgevoerd in wit beton. Hierdoor ontstaat er een voorgrond en achtergrond die al naar gelang het perspectief overwegend zwart of overwegend wit zal zijn. De zwarte torens vormen het beeld vanaf de A9 en de witte torens vormen het beeld naar het hart van het gebied.

S, M & L

De diverse karakters van de verschillende zijden zijn aanleiding geweest om de volumes in oplopende schalen te geleden. Er zijn drie schalen opgenomen in de compositie; Small, Medium en Large. De torens bestaan uit Large en Medium volumes terwijl er, gelegen aan het wijkpark, Small volumes zijn geplaatst. In de detaillering is de tegenstelling tussen de schaal van de stad en de schaal van de wijk doorgewerkt. De gevels aan de stadszijde zijn vlakker en soberder gedetailleerd ten opzichte van de detaillering aan de wijkzijde die veel meer reliëf en rijkheid bezit. Als laatste is de materialisering van de Small volumes uitgevoerd in een warme tint van geanodiseerd aluminium.

Het Stadsdorp

Het vanuit de gemeente voorgestelde concept, “Het Stadsdorp”, is meegenomen in het ontwerp. Het Stadsdorp  is een vrije vertaling van het ‘Van stoel tot stad’ gedachtengoed van Jaap Bakema. Bij Paasheuvelweg wordt dit concept toegepast doordat zowel het stedenbouwkundig als het architectonisch kader één wordt met het meubelontwerp.

Ruimte voor ontmoeting

Er is steeds meer bewustzijn voor kantoorontwerp dat de beleving van de kantoorgebruiker centraal stelt. Naast plekken om te werken zijn er ook kwalitatieve plekken in het ontwerp meegenomen die ruimte geven voor ontmoeting en ontspanning. Er zijn dakterrassen en balkons verbonden aan de kantoorverdiepingen die bestemd zijn voor de grotere huurders. De begane grond is maximaal geanimeerd met programma dat de gehele wijk bedient. Hier bevindt zich een fietsenmaker, een grand café en een stadssupermarkt waardoor een uitnodigende en levendige plint ontstaat die bijdraagt aan de leefbaarheid van de gehele wijk.

Gerelateerde projecten

Scroll naar boven