FNG Center – Fokker Next Gen

Duurzame luchtvaart

Fokker Next Gen heeft de ambitie om vanaf 2035 commerciële passagiersvliegtuigen die op waterstof vliegen op de markt te brengen. FNG heeft ons gevraagd om een ontwerp te maken voor hun vliegtuigfabriek. Ons ontwerp is meer dan een ontwikkelings- en assemblagegebouw. Het sluit aan bij de ambities van FNG om als doorkijk naar de toekomst te dienen. De plek is een bron van inspiratie voor bezoekers, klanten en werknemers. Een plek die duurzame innovatie belichaamt. Hiervoor hebben wij vier ontwerpprincipes bepaald, naar de waarden van Fokker Next Gen: People first, Celebrating nature, Technology as a solution en Elevating hospitality.

Discipline

Architectuur

Kenmerk

Industrie, kantoren, hospitality, nieuwbouw

Partners

Visualisaties – DMOO

Programma

67.895 m² BVO totaal
35.584 m² assembly & hangars
30.736 m² kantoren & ondersteuning
1.575 m² Eventspace & hospitality

Opdrachtgever

Fokker Next Gen

Status

Schets Ontwerp

“Het concept van een fabriek zal moeten veranderen. Het welzijn van de mensen die er werken is van wezenlijk belang, zij zijn het die deze droom moeten verwezenlijken.”

Atrium - People first

Het gebouw bestaat uit drie hoofdonderdelen, de assemblagelijn, de kantoren en het zogenoemde vliegbedrijf dat zich richt op de klant, met onder andere hangars en een eventcenter. Het compacte volume is duurzaam en faciliteert zoveel mogelijk ontmoeting en uitwisseling. Tussen de assemblagelijn en de hangar bevindt zich het atrium, de centrale plek in weelderig groen waar zowel medewerkers als klanten elkaar tegenkomen. Het atrium geeft toegang tot de kantoorvolumen die elk een divers programma aan werkplekken bieden. Hiermee inspireert het ontwerp tot een werkomgeving waar aandacht voor elkaar, ruimte voor groen en gezonde keuzes aan F&B producten op één staan.

Celebrating Nature

Het spreekt voor zich dat duurzaamheid een prominente plek heeft in het ontwerp. Het gebouw wordt Paris Proof en er wordt meer CO2 opgeslagen in de toegepaste materialen dan nodig is voor de productie ervan. Bovendien zijn alle mogelijke onderdelen demontabel zodat hergebruik eenvoudig mogelijk is. In en rondom het gebouw is veel aandacht voor groen en water. Het atrium, rijkelijk gevuld met planten en bomen brengt een prettig verblijfsklimaat met zich mee. Er is zicht op het groen vanuit alle onderdelen van het gebouw. Een waterval stort vanaf de eerste verdieping naar beneden tot in de kelder, de aanwezigheid van natuur verder versterkend in het gebouw.

Technology as a solution

We geloven, net als de ingenieurs bij FNG, in vooruitgang door technologie. We willen slimme technologie gebruiken in aanvulling op natuurlijke oplossingen en ecologische principes. Als voorbeeld laat de vorm van het dak alleen noordelijk indirect licht toe tot het gebouw, aan de zuidkant zijn de schuine vormen perfect voor zonnepanelen. Ook worden er windturbines geplaatst, gaan we werken met grijswatersystemen en genereren de liften energie bij het remmen. Het atrium werkt als een natuurlijke warmtebuffer voor de luchtbehandeling. Zo zorgen we voor een minimaal gebruik van klimaatinstallaties.

Elevating hospitality

We besteden veel aandacht aan hospitality in de uitwerking van het programma en ontwerp. Hierdoor kunnen de nieuwe vliegtuig modellen optimaal beleefd worden. In het eventcenter worden productlanceringen gevierd en technologische innovaties gepresenteerd. Klanten krijgen er proefopstellingen te zien van cockpits, passagiersruimen en -stoelen. Een mobiel F&B concept, bestaande uit meerdere foodtrucks, beweegt gedurende de dag door het gebouw, reagerend op de veranderende behoefte van het moment. Hierdoor kan bij presentaties, productlanceringen en evenementen een gepast F&B aanbod worden verzorgd.

Gerelateerde projecten

Scroll naar boven